Chris Pearrow
El mejor restaurante judío en Budapest
Best Jewish restaurant in Budapest
Fulemule Etterem is a true institution in Budapest when it comes to traditional Jewish cooking. The restaurant has been opened for years (as you'll note in the charmingly frumpy and old-school decor) and everyone from the New York Times to celebrity chef Andrew Zimmerman has raved about it, so we had to pay a visit during our trip to Budapest. And it didn't disappoint!
The restaurant is almost always fully-booked during weekends so your best bet is to make a reservation ahead of time or head there right when it opens as 12:00 for an early lunch (which is what we did). The menu is a blend of Hungarian and Jewish classics like matzo ball soup, chicken paprikash, goose liver in all its possible preparations, pastrami, and the restaurant's star dish, cholent, an Ashkenazi Jewish stew of beans and slow-cooked brisket. As this was our first time in Budapest, we went for the classics: a chicken paprikash and a cholent with roasted goose leg.
The cholent was hearty and smoky, perfect for a cold day, and the goose leg was incredibly rich. The skin was both perfectly crisp and unctuously fatty and the meat fell right off the bone. The paprika sauce on the chicken was addictivey good and we were grateful for the generous portion of buttered gnocchi to soak it all up! After having tried to make the dish several times at home, it was nice to actually find out how the genuine article is supposed to taste!
The price was more than reasonable and neither dish topped 8-10 euros. All in all, it was one of the best meals we had in the city. Humble, authentic, filling, and satisfying. If you're looking for an introduction to Hungarian-Jewish cuisine, Fulemule is your place!
Fülemüle Etterem es una verdadera institución en Budapest cuando se trata de la cocina judía tradicional. El restaurante ha sido abierto durante años (como se le nota en la decoración con encanto anticuado y pasado de la escuela) y todos, desde el New York Times que el famoso chef Andrew Zimmerman ha contado maravillas de él, así que tuvimos que hacer una visita durante nuestro viaje a Budapest. Y no nos decepcionó! El restaurante está siempre completamente lleno, casi durante los fines de semana así que lo mejor es hacer una reserva con antelación o ir allí justo cuando se abre las 12:00 para almorzar temprano (que es lo que hicimos). El menú es una mezcla de clásicos húngaros y judíos como sopa de bolas de matzá, paprikash pollo, hígado de ganso en todas sus posibles preparaciones, pastrami, y el plato del restaurante con una estrella, cholent, un guiso de judías Ashkenazi de habas y pechuga cocinada a fuego lento. Ya que era nuestra primera vez en Budapest, nos fuimos por los clásicos: un paprikash pollo y un cholent con la pierna de ganso asado. El cholent era abundante y lleno de humo, ideal para un día frío, y la pata de ganso era increíblemente rico. La piel era a la vez perfectamente nítido y untuosamente graso y la carne se cayó justo en el hueso. La salsa de paprika en el pollo estaba addictivey bien y estamos agradecidos por la generosa porción de ñoquis con mantequilla para absorber todo! Después de haber tratado de hacer el plato varias veces en su casa, que era agradable para encontrar realmente cómo se supone que el artículo genuino a gusto! El precio era más que razonable y tampoco plato rematado 8-10 euros. Con todo, fue una de las mejores comidas que tuvimos en la ciudad. Humble, auténtico, llenado, y satisfactoria. Si lo que buscas es una introducción a la cocina húngara judía, Fülemüle es tu lugar!



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